Is onderhoud van noodverlichting verplicht?

Vanuit VvE’s ontvangen wij regelmatig de vraag of onderhoud van noodverlichting verplicht is. Het antwoord is heel eenvoudig: ‘ja’! Periodieke controle van noodverlichting is verplicht bij elke installatie die krachtens de wet aanwezig is. Het is niet alleen verplicht, het is ook heel belangrijk voor de veiligheid van de bewoners. Iedereen moet in het geval van een ontruiming in een noodsituatie op een veilige manier het complex kunnen verlaten. Dan is het wel belangrijk dat de noodverlichting werkt. Beschikt het appartementencomplex over een parkeergarage? Dan dient ook deze voorzien te zijn van een goed functionerende noodverlichtingsinstallatie.

Waar staat dat en waaruit bestaat adequaat onderhoud?

In de wet, artikel 1.16 uit het Bouwbesluit, staat dat de aanwezige noodverlichtingsarmaturen in een gebouw moeten “functioneren overeenkomstig de op die installatie van toepassing zijnde voorschriften en adequaat beheerd, onderhouden en gecontroleerd” moeten worden. Maar hoe werkt dat precies in de praktijk? Adequaat onderhoud begint bij een visuele inspectie. De onderhoudsmonteur loopt een inspectieronde langs alle armaturen om te beoordelen of deze geen schade hebben en of ze nog goed zichtbaar zijn. Ook het testen van de installatie is een onderdeel van het onderhoud. Goed om te weten is dat moderne noodverlichting een automatische testfunctie heeft. Defecten worden dan door een knipperende en/of anders gekeurde led op het armatuur weergegeven. Het uitgangspunt is dat de componenten in de noodverlichtingsarmatuur minimaal één jaar blijven werken. Daarom is het verplicht deze eens per jaar, want zo wordt ‘adequaat’ in de praktijk vertaald, te (laten) inspecteren en onderhouden om de werking van de installaties te garanderen. Alle bevindingen moeten aantoonbaar zijn en dus bijgehouden worden in een logboek. Met het logboek kan aangetoond worden aan handhavende instanties dat er gedurende de levensduur van de installatie adequaat onderhoud is gepleegd.

Ieder lid is mede-eigenaar

Als er een probleem is met een installatie, zoals noodverlichting, dan kan de eigenaar aansprakelijk gesteld worden. En het is dan goed om te beseffen dat een lid van de VvE ook mede-eigenaar is!

Noodverlichting van Famostar

Hinfelaar is een samenwerking aangegaan met noodverlichtingsfabrikant Famostar. Famostar is nog de enige Nederlandse fabrikant van noodverlichting. De producten worden in Velp al 60 jaar lang ontworpen en geproduceerd. Wij hebben gekozen voor de producten van Famostar vanwege de betrouwbaarheid en hoge kwaliteit van de producten. Famostar geeft 10 jaar garantie op het gehele assortiment een unieke 8 jaar garantie op accu’s van de noodverlichting. Alle armaturen zijn voorzien van duurzame ledverlichting. Hierdoor zijn de armaturen van Famostar ten aanzien van de onderhoudskosten en beperkte milieubelasting ook voor uw situatie de beste keuze.

Kennis over noodverlichting

Meer weten over de wet- en regelgeving van noodverlichting? Bezoek dan het Kenniscentrum noodverlichting.

Hinfelaar: dé specialist in elektrotechniek in den haag en heel nederland

We helpen u graag verder

Door de inrichting binnen onze organisatie, kunnen we direct en adequaat op elk probleem inspringen. Schakel Hinfelaar Elektrotechniek B.V. onder andere in voor inspecties en keuringen, beveiliging, verlichting, domotica, elektrotechniek of bij storingen.

Laat uw telefoonnummer achter en we bellen u snel terug

Mail ons of maak gebruik van ons online formulier