NEN 3140 keuring

Als werkgever bent u vanuit de Arbowet en uw verzekeraar verplicht een veilige bedrijfsvoering te hanteren. U heeft te maken met bepaalde wet- en regelgevingen en uiteraard wilt u de veiligheid van uw personeel én bezoekers kunnen garanderen. Ook op het gebied van elektrische objecten. Laat uw NEN 3140 keuring uitvoeren door de experts van Hinfelaar en voorkom onnodige risico’s op het gebied van elektronica binnen uw organisatie.

NEN 3140 inspectie voor technische installaties

Om volledig te voldoen aan de eisen van de Arbowet, is een NEN 3140 keuring een belangrijk onderdeel van de gehele arbeidsinspectie. De specialisten van Hinfelaar staan voor u klaar om de keuring van elektrische objecten met de uiterste zorg en precisie uit te voeren. Na de keuring kunt u erop vertrouwen dat u de elektronische objecten binnen uw organisatie veilig kunt gebruiken en rekent u op goedkeuring van de arbeidsinspectie voor de elektronische bedrijfsvoering. Dankzij onze brede expertise voeren we een grote verscheidenheid aan keuringen uit. Daar horen onder andere bij:

Hinfelaar staat klaar voor ieder project, groot of klein. Bent u op zoek naar een van bovenstaande inspecties of heeft u een andere vraag op het gebied van elektra? Neem contact op voor meer informatie of vraag een offerte aan.

Wat is de NEN 3140?

De NEN 3140 omvat de Nederlandse norm voor een veilige bedrijfsvoering bij werkzaamheden aan, met of in de buurt van elektrische apparatuur die gebruikmaakt van laagspanning. Laagspanning houdt maximaal 1.000 volt wisselspanning en 1.500 volt gelijkspanning in. Elektrische apparatuur in uw bedrijf kan een arbeidsmiddel zijn of zich bevinden in de buurt van uw personeel. In beide gevallen is de NEN 3140 keuring van toepassing.

De arbeidsinspectie gebruikt de NEN 3140 als richtlijn voor haar besluitvorming van de arbeidsomstandigheden. Werknemers dienen zich te houden aan de Arbowet en werkgevers moeten kunnen aantonen alles te hebben ingezet om dit te faciliteren. De NEN 3140 omschrijft dus de voorschriften voor alle aanwezige elektronische objecten in uw bedrijf. Of dat nu in de keuken, het kantoor of de opslagruimte is.

Drie hoofdthema’s

De NEN 3140 is op te delen in drie verschillende hoofdthema’s. Namelijk:

 1. Men moet veilig gebruik kunnen maken van elektrische installaties
 2. Elektrische arbeidsmiddelen moeten veilig te gebruiken zijn
 3. Personeel dat werkt met of in de omgeving van elektronische objecten dient op de hoogte te zijn van de veiligheidsrichtlijnen.

Safety first!

Als werkgever is het belangrijk om er alles aan te doen dat uw personeel zo veilig mogelijk te werk kan gaan. Om ongelukken te voorkomen, maar ook om aan uw wettelijke verplichtingen te kunnen voldoen, is een NEN 3140 keuring een essentieel onderdeel van het veiligheidsproces binnen uw organisatie. Hinfelaar voert adequaat en professioneel deze inspecties uit, zodat u volledig kunt vertrouwen op een veilige werkomgeving binnen uw organisatie.

Over Hinfelaar

Hinfelaar is een gevestigde naam op het gebied van elektrotechniek. We kunnen talloze grote projecten overleggen die raakvlakken hebben met ieder onderwerp binnen het elektrotechnisch vakgebied. Zo onderhoudt Hinfelaar de portiekverlichting en de intercom van meer dan 20.000 woningen in Den Haag, maar hebben we ook uiteenlopende klussen voor nieuwbouw, kantoren en grote en kleine bedrijven. U kunt voor ieder elektrotechnisch project terecht bij onze specialisten, dus ook voor een NEN 3140 keuring. Hinfelaar is:

 • Betrouwbaar
 • Snel en aantrekkelijk qua prijs
 • Deskundig
 • Resultaatgericht en adequaat

Onze diensten

Onder de NEN 3140 keuring vallen verschillende soorten inspecties. Deze kunt u allemaal door Hinfelaar laten uitvoeren. Bekijk hier een aantal van onze diensten:

Jaarlijkse controle

De aardlekschakelaars in uw installatiekast moeten jaarlijks gecheckt worden om te garanderen dat ze werken bij eventuele kortsluiting en zo brand te voorkomen.

Thermografie

Met een thermografische inspectie onderzoeken onze specialisten essentiële delen van uw elektrische installatie. Hiermee kunnen storingen en slechte verbindingen snel worden gedetecteerd.

Keuring elektrische arbeidsmiddelen

Om er zeker van te zijn dat uw personeel werkt met 100% veilige elektrische apparatuur, voert Hinfelaar periodieke keuringen van elektrische arbeidsmiddelen uit.

Heeft u nog vragen?

Wilt u meer weten over de NEN 3140 of bent u benieuwd naar wat Hinfelaar Elektrotechniek voor u kan betekenen? U kunt contact opnemen door te bellen naar 088 – 366 88 33. Een e-mail sturen kan ook. Onze experts horen graag wat uw wensen zijn en bespreken de mogelijkheden graag met u.

Veelgestelde vragen over de NEN 3140

Is een NEN 3140 keuring verplicht?

In de regel is een NEN 3140 keuring niet verplicht, wél is het zo dat iedere werkgever wettelijk verplicht is te voldoen aan de Arbowet. Een periodieke NEN 3140 inspectie is voor u als werkgever de ideale manier om te voldoen aan de elektrische veiligheidseisen.

Wat kost een NEN 3140 inspectie?

Iedere inspectie is anders. Om de prijs van een NEN 3140 keuring te bepalen, zijn we afhankelijk van veel verschillende factoren. De grootte van uw bedrijf, het aantal en type elektrische objecten die geïnspecteerd moeten worden zijn daar voorbeelden van. We maken graag voor u persoonlijk een offerte. Neem contact met ons op door te bellen naar 088 – 366 88 33 of een e-mail te sturen.

Wie mag een NEN 3140 keuring uitvoeren??

De NEN 3140 keuring mag worden uitgevoerd door een vakbekwaam of voldoende onderricht persoon. Deze persoon heeft de juiste opleiding, kennis van regelgeving en de benodigde certificaten. Een NEN 3140 vakbekwaam persoon moet gevaren en risico’s kunnen inschatten bij (complexere) elektrotechnische werkzaamheden. Daarnaast moet hij elektrotechnische handelingen op een veilige manier kunnen uitvoeren. Het maakt niet uit of deze persoon bij u in dienst is, of extern wordt ingehuurd.

Wat is het verschil tussen NEN 3140 en NEN-EN 50110?

De NEN-EN 50110 is een Europese norm en geldt dus voor de gehele EU. De NEN 3140 is een Nederlandse aanvulling op deze norm en is dus alleen geldig in Nederland.

Wat zijn de keuringstermijnen?

Hoe vaak apparatuur moet worden gekeurd bepaalt de verantwoordelijke van de installatie van het bedrijf. In de NEN 3140 is een tabel opgenomen die de keuringstermijnen voorschrijft. Per vakgebied kan de interval sterk verschillen. Bekijk hieronder een beknopt overzicht:

 • Bedrijfsinstallaties – eens in de vijf jaar
 • Kantoormaterieel, zoals computers – eens in de drie jaar. Wanneer de ingecalculeerde risico’s bepaalde waarden in de tabel niet overschrijden, volstaat een steekproef of visuele inspectie.
 • Grote machinerie – jaarlijks tot eens in enkele jaren, afhankelijk van de intensiteit van gebruik.
 • Elektrische arbeidsmiddelen – ieder jaar. Bij intensief gebruik van bepaalde arbeidsmiddelen kan de keuringstermijn korter zijn.

Wat zijn elektrische arbeidsmiddelen?

Kort gezegd gaat het hier om ieder apparaat waar een stekker aan zit van 230 volt of 400 volt. Het maakt niet uit waar het apparaat zich bevindt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld boormachines, koelkasten, verlengsnoeren, magnetrons, contactdozen, soldeerbouten, laders, ovens en zaagmachines.

Hinfelaar: dé specialist in elektrotechniek in den haag en heel nederland

We helpen u graag verder

Door de inrichting binnen onze organisatie, kunnen we direct en adequaat op elk probleem inspringen. Schakel Hinfelaar Elektrotechniek B.V. onder andere in voor inspecties en keuringen, beveiliging, verlichting, domotica, elektrotechniek of bij storingen.

Laat uw telefoonnummer achter en we bellen u snel terug

Mail ons of maak gebruik van ons online formulier