Bliksembeveiliging

Een blikseminslag kan veel schade veroorzaken. Elektrische installaties en apparatuur kunnen onherstelbaar beschadigd raken. Daarnaast is er zonder bliksembeveiliging een grotere kans op brand. Hinfelaar Elektrotechniek uit Den Haag is expert op het gebied van bliksembeveiliging en installeert zowel interne als externe bliksembeveiligingsinstallaties. Lees hier meer over bliksembeveiliging en ontdek wat we voor u kunnen betekenen.

Wat is onweer?

Onweer is een ontlading tussen een elektrisch geladen wolk en de aarde. Deze ontladingen noemen we bliksemontladingen of blikseminslagen. Blikseminslagen kunnen materiele schade en brand veroorzaken. Om schade te voorkomen past Hinfelaar bliksembeveiliging toe. Dat kan aan de hand van twee verschillende methodes: externe en interne bliksembeveiliging.

Externe bliksembeveiliging

Deze methode beschermt een object tegen directe blikseminslag. Directe blikseminslag is een bliksemontlading die zonder omwegen inslaat in een object en daardoor veel schade aanricht. Om dit te voorkomen, brengen we aan de buitenzijde van het te beveiligen object een bliksemafleider aan. Deze vormt dan een zogenaamde ‘kooi van Faraday’. De bliksemafleiderinstallatie kan een bliksemstroom van wel 30 tot 60kA afgeleiden naar de aarde en de schade tot een minimum beperken. Bent u op zoek naar externe bliksembeveiliging? De experts van Hinfelaar voeren hun werkzaamheden uitsluitend uit volgens bepalingen die zijn vastgelegd in de Nederlandse norm NEN1014 voor bliksembeveiliging.

Interne bliksembeveiliging

Deze methode beschermt een object tegen indirecte blikseminslag. Dit is een bliksemontlading waarbij bliksemstroom via een geleider het object binnenkomt en daardoor veel schade aanricht, met name bij audio- en video-apparatuur.

Om deze bliksemstroom af te leiden en te begrenzen, passen we een overspanningsbeveiliging toe. De overspanningsbeveiliging begrenst de bliksemstroom en leidt hem af naar de aarde. Apparatuur is op deze manier te beschermen tegen overspanningen.

Potentiaalvereffening

Wanneer er een overspanningsafleider (interne bliksembeveiliging) en uitwendige bliksembeveiliging is geplaatst, is een potentiaalvereffening een vereiste. Deze potentiaalvereffening zorgt ervoor dat alle metalen delen, zoals de waterleiding, gasleiding en aardleiding, met elkaar verbonden zijn. Er is dan geen potentiaalverschil meer. Wanneer er wel een potentiaalverschil aanwezig is, kan dit leiden tot een onjuiste werking van de installatie en gevaar opleveren. Wilt u weten of bij u alles correct is aangesloten en naar behoren werkt? Hinfelaar voert vakkundig NEN3140 keuringen uit, waarbij we ook de bliksembeveiliging meenemen.

Veelgestelde vragen over bliksembeveiliging

Trekt een bliksemafleider de bliksem aan ?

Nee, in principe niet. Het traject van de bliksem wordt pas in het laatste stuk, op circa 20 meter boven het inslagpunt, beïnvloed door een bliksemafleiderinstallatie. Gezien de afstand die de ontlading daarvoor reeds heeft afgelegd - over het algemeen zijn dit enkele kilometers - is dit een vrijwel te verwaarlozen afstand. De bliksem volgt de weg van de minste (elektrische) weerstand. De bliksem ‘signaleert’ de bliksemafleider pas als de hij die bereikt heeft. Anders gezegd: pas als de bliksem op het punt staat het gebouw te treffen, leidt de bliksemafleiderinstallatie hem letterlijk af. En dat is ook precies de bedoeling.

Is de kans op blikseminslag groter met een antenne op het dak?

Ja, want de lengte van de antenne brengt het aardspotentieel (het mogelijke punt van de blikseminslag) naar een hoger punt dan de oorspronkelijke hoogte van het dak.

Ben ik verplicht mijn huis met rieten dak te voorzien van een bliksemafleider?

Er bestaat geen wettelijke verplichting. De gemeente, de brandweer of de verzekeringsmaatschappij kan wel bepaalde eisen stellen. De kans op brand door blikseminslag bij een rieten dak is vele malen groter dan bij een harde dakbedekking. Hier geldt in ieder geval de aanbeveling om een huis met rieten dak van een uitwendige bliksemafleiderinstallatie te voorzien.

Hinfelaar: dé specialist in elektrotechniek in den haag en heel nederland

We helpen u graag verder

Door de inrichting binnen onze organisatie, kunnen we direct en adequaat op elk probleem inspringen. Schakel Hinfelaar Elektrotechniek B.V. onder andere in voor inspecties en keuringen, beveiliging, verlichting, domotica, elektrotechniek of bij storingen.

Laat uw telefoonnummer achter en we bellen u snel terug

Mail ons of maak gebruik van ons online formulier